Orfeó Valencià

Amb el nom d‘Orfeó Navarro Reverter, l’Orfeó Valencià es va presentar a València el 1972 de mà de Jesús RiberaFaig; des de desembre de 1986, el seu director és Josep Lluís Valldecabres. El seu repertori aborda obres i autors representatius de la música coral des del Renaixement fins als nostres dies, amb especial presència d’autors valencians i estrenes absolutes: Les trobes en lahors de la Verge Maria d’Amand Blanquer; La famosa representación de la Asunción de Nuestra Señora a los Cielos de Matilde Salvador, etc.

Ha col·laborat amb nombroses formacions orquestals, com ara Orquestra de València, Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, Orquestra Simfònica Ciutat d’Elx, Orquestra Simfònica de València, L’Ensemble Orchestral de València, Orquestra de Ràdio Televisió Espanyola, Jove Orquestra Nacional d’Espanya, Orquestra Simfònica de Barcelona-Nacional de Catalunya, Orquestra Clàssica Santa Cecília de Madrid, The Academy of Saint Martin in the Fields, Orquestra de l’Acadèmia de Santa Cecília de Roma, etc., sota la direcció, entre d’altres, de Pedro Pírfano, Manuel Galduf, Enrique García Asensio, José María Cervera-Collado, Dominique Ponnelle, Neville Marriner, Edmon Colomer, Josep Pons, Vicent Balaguer, Francesc Estèvez, Carmen Mas, Vicente Sempere, Pierre Cao, Laszlo Heltay, John Rutter, Sandor Kabdebó, Gerardo Pérez Busquier, Cristóbal Soler, Christoph Spering, Yaron Traub, Johan Duijck, Fernando Bonete, Rubén Gimeno, Hilari García, etc.

Ha actuat juntament amb cantants i instrumentistes de la talla de María Bayo, Teresa Berganza, Simon Estes, Joan Cabedo, Ainhoa Arteta, Isabel Rey, Isabel Monar, Ofèlia Sala, Silvia Tro, Yolanda Marín, Patrícia Llorens, Javier Agulló, Josep-Miquel Ramón, Juan Sancho, Erika Escribá-Astaburuaga, José Antonio López, Carlos López Galarza, Lluís Llach, Perico Sambeat, Vicente Ombuena, Tina Gorina, Júlia Farrés, Vicent Antequera, etc.

Ha col·laborat també amb grups instrumentals com Capella de Ministrers, Banchetto Musicale, Flos Florum Hamburg i Spanish Brass Luur Metalls, entre d’altres.

Ha actuat de cap a cap de tota la geografia valenciana i espanyola, i també als EUA, Rússia, Canadà, Cuba, Polònia, Alemanya, Itàlia, Regne Unit, França, Holanda, Bèlgica, Àustria, Hongria i Portugal.

Entre les seues representacions escèniques destaquen Atlàntida de Falla (Fura dels Baus – Festival Internacional de Granada); Tosca i Madama Butterfly de Puccini (Festival Puccini del Palau de la Música de València); Marina d’Arrieta; Aman i Requiem (Centre Coreogràfic i Ballet de Teatres de la Generalitat Valenciana).

Entre les seues gravacions cal mencionar Atlàntida, de Falla (Audivis), i Retaule de Nadal, amb versions de Juan J. Colomer (Anacrusi), juntament amb el quintet de metalls Spanish Brass Luur Metalls.

Entre les seues interpretacions simfòniques destaquen: Come Ye Sons of Art, de H. Purcell; Dettingen Te Deum i Messiah, de Händel; Magnificat i Johannes-Passion, de J. S. Bach; Nelson Mass i Die Schöpfung, de J. Haydn; Requiem, de Mozart; 9ª Simfonia de L.V. Beethoven; Missa en sol major i Intende voce, de Schubert; Jesu meine freude de Mendelssohn; Sept dernières paroles du Christ en croix, de César Franck (estrena a Espanya);

L’enfance du Christ de Berlioz; Carmen, de Bizet; Messa da Requiem i Aida, de Verdi; Ein Deutsches Requiem i Nänie de Brahms; Stabat Mater de Rheinberger; Simfonia nº 1 de Scriabin; Requiem, Pavane i Cantique de Jean Racine de G. Fauré; Daphnis et Chloé, de Ravel; Symphony of Psalms, de Stravinsky; Carmina burana, de Carl Off; Mass of the Children, de John Rutter (estrena a Espanya); Gloria, de K. Jenkins, etc.

Sota la direcció de Perico Sambeat i amb Sedajazz Orchestra interpreta The Sacred Concert, de Duke Ellington (XVII Festival de Jazz del Palau de la Música de València).

En 2015, a l’Auditori de Torrent, interpreta (primera audició a València) Ein Deutsches Requiem de Brahms per a soprano, baríton solista, cor i piano a 4 mans (versió de Londres).

Interpreta des de la primera edició el Retaule de Nadal, així com la Ronda a la Verge, (Fundació Bancaixa).

Obtingué el màxim guardó al l Concurs Internacional de Cors Ciutat de Budapest. Li va ser concedida la distinció d’Institució Insigne de la Música Valenciana (Acadèmia de la Música).

Des de 2004, apadrina l’Orfeó Valencià Infantil (OVI).