Jesús Debón

Jesús Debón Alcodori és el pianista acompanyant habitual de l’Orfeó Valencià (abans anomenat Orfeó Navarro Reverter) des de fa quasi trenta anys. Va cursar estudis musicals al Conservatori Superior de Música de València, realitzant posteriorment cursos de perfeccionament amb Mario Monreal, Bruno Turner, Felix Lavilla, Miguel Zanetti, Wolfram Rieger, Alan Branch, Donald Sultzen i Antón García Abril.

Ha intervingut en nombrosos concerts de música de cambra i en importants festivals tant de carácter nacional com internacional, tot acompanyant a grups prestigiosos i sobretot a figures destacades del cant.

En l’actualitat, també col·labora com a pianista acompanyant de l’Orfeó Valencià Infantil i dels Pequeños Cantores de Valencia. Ha col·laborat amb diverses formacions com ara Perkumania Ensemble, Orquesta de Cámara de Elche, Orquesta de Cámara Sta. Cecilia de Roma, Grup Instrumental de València, Flos Florum (Ministrils d’Hamburg), Banchetto Musicale, Silvester Quartet, Spanish Brass Luur Metalls i músics de jazz com ara Ximo Caffarena, Juanjo Garcerá, Lucho Aguilar, Lluis Llario, Felipe Cucciardi i Perico Sambeat.

Ha compost obres com ara Suite de Navidad, per a cor, orquestra, piano i narrador, de la qual s’hi va fer una gravació (C.D. ROM) al març del 1999; Diluvio, cantata per a veus blanques i orquestra; un programa amb versions simfòniques de The Beatles interpretades per l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, dirigida per Cristóbal Soler; la cantata Temps de Nadal i Cantata de las profesiones, ambdós encarregades i estrenades per l’Escuela Coral Pequeños Cantores de Valencia; l’obra obligada del XXXI Concurs Internacional Coral de Cocentaina, La Porta de la Natura i nombroses obres originals i versions corals per a diverses formacions vocals, grups de cambra i piano solo.

També ha participat, com a intèrpret o compositor en les gravacions de diverses bandes sonores per a teatre com ara La Mandràgora de N. Machiavelli (Teatre Rialto de València), Bloody Mary de R. Sirera (Teatre Talia de València), Song Time amb Sondheim, ¿Se oye… estamos en el aire?, Balansiyyá, De Broadway a la Habana i diverses músiques per a televisió. I és l’autor de la música amb la qual la selecció espanyola de Gimnàstica Rítmica va obtindre la medalla d’or als Jocs Olímpics d’Atlanta.

Ha publicat dos llibres amb composicions per a piano i diverses obres corals.

Al Ier Taller d’Òpera del departament de Cant del Conservatori Superior de Música de València va interpretar en versió per a piano La Bohème de G. Puccini i al III Festival Lírico de Callosa d’en Sarriá va obtindre el primer premi per a pianistes acompanyants.

Pel que fa a la seua tasca dintre del marc de la didáctica musical ha intervingut com a ponent a les universitats de València, Castelló, Huelva i Les Illes Balears. Ha col·laborat en la conferència-concert A través de los teclados juntament amb Amparo Porta, a l’abril del 1992, al Palau de la Música de València, i en cursos per a cantants, juntament amb Ana Luisa Chova i Silvia Tro; ha estat professor d’informàtica musical al Curs Internacional “Mariano Puig” de Torrent i sobretot ha intervingut en cursos d’improvisació i aplicació de noves tècniques pedagògiques a través d’instruments electrònics i Informàtica Musical organitzats per la Conselleria de Cultura de la Comunitat Valenciana. Finalment, també ha estat col·laborador habitual de diverses editorials com ara Edelvives, Ecir, Voramar-Santillana, Tàndem i Bromera en qualitat de compositor i adaptador musical.